Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy. 

O finančních rezervách jsem již napsal několik článků, finanční rezerva je základem při budování osobních a rodinných financí. Jako stěžejní článek, kterým můžete začít považuji: Proč je důležité mít finanční rezervu anebo Rodinný rozpočet jako cesta k finanční stabilitě. Pokud se tedy budeme bavit z pohledu, že již víme, PROČ je důležité mít finanční rezervu a nyní jsme v pozici, že pravidelně budujeme naši finanční rezervy, tak se pojďme podívat kam finanční rezervy ukládat.

Pojďme finanční rezervy rozdělit dle důležitosti a kam jednotlivé rezervy ukládat:

  1. Krátkodobá finanční rezerva – slouží pro případ nečekaných a neovlivnitelných situací, jako může být například drobný úraz, pobyt v nemocnici, krátkodobá nemoc, rozbité elektrospotřebiče, nečekané výdaje s automobilem, vyhazov z práce apod. Tato rezerva je důležitá z pohledu rychlé dostupnosti, v případě nutnosti čerpání rezervy potřebuji mít finanční prostředky hned daný den, či na druhý den, proto likvidita u krátkodobé rezervy je velmi důležitá. Upřímně u krátkodobé rezervy není, až tak podstatné s jakým úrokem máme peníze uloženy ale hlavní součástí této rezervy je její likvidita. Já osobně doporučuji mít krátkodobou rezervu uloženou na spořicím účtu, který mi částečně pokrývá inflaci. Spořicí účty dnes dosahují úroků kolem 0,7 – 1,5% p.a. Spořicí účet doporučuji mít oddělný od svého osobního účtu, aby nás nelákalo si rezervy přeposílat na své osobní potřeby a koupě pozlátek.

Doporučená výše krátkodobé rezervy 50 – 100 000 Kč, spořicí účet.

  1. Střednědobá finanční rezerva -  slouží na pokrytí výpadku příjmu z důvodu vážného úrazu, delší nemoci, vyhazovu v práci, špatných zakázek v podnikání apod. Střednědobou rezervu již nepotřebujeme ze dne na den, jelikož máme již vytvořenou krátkodobou finanční rezervu a ta pravděpodobnost, že mě ze dne na den vyhodí z práce, do toho nabourám auto a doma si zlomím nohu, je velmi nepravděpodobná. Likvidita této rezervy není důležitá jako v prvním případě, ovšem to neznamená, že „zazdím“ peníze někde na několik let. Jako přiměřenou likviditu u střednědobé rezervy považuji 7-14 dní. Díky této skutečnosti, že peníze nepotřebuji ze dne na den, jelikož mám krátkodobou rezervu, tak mohu střednědobou rezervu nechat pracovat ve výnosnějších produktech, než je spořicí účet jako v předešlém případě. Jako optimální produkt považuji investice do konzervativních podílových fondů, mezi konzervativní podílové fondy patří například peněžní fondy, nemovitostní fondy apod. Jejich výnosnost překonává inflaci a díky tomu mé peníze neztrácí reálnou hodnotu.

Doporučená výše střednědobé rezervy 100 – 250 000 Kč, konzervativní podílové fondy.

  1. Dlouhodobá finanční rezerva – slouží na splnění finančních cílů klienta, či celé rodiny, mezi nejčastější finanční cíle rodin patří například: naspořit na vzdělání svých dětí, naspořit na nové auto, našetřit na chatu, mít dost peněz v důchodu, mít peníze za cestu kolem světa apod.  Dlouhodobě finanční rezervu samozřejmě aktivně investujeme na kapitálovém trhu. S klienty začínám investovat vždy raději konzervativně a až po času, kdy si klient „osahá“ investování přecházíme do vyvážených a následně i dynamických strategií. Vše ale postupně, s rozumem a diverzifikací v zádech. Investování je dlouhodobá cesta, která potřebuje neustálou péči.

Doporučená výše dlouhodobé rezervy je dle finančních cílů klienta , někdo chce „jen“ našetřit na nové auto, jiný chatu a důstojný důchod a pro třetího je prioritou vzdělání dětí.

Rezervy obecně považuji za základ rodinných financí. Je to priorita při budování rodinného majetku a finanční nezávislosti. Mým cílem je ochrana stávajícího majetku a budování finanční nezávislosti.

Autor: Jan Dragon | sobota 13.6.2015 13:00 | karma článku: 10,39 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Vlastní bydlení či doživotní nájemník?

Tuto otázku si bude časem pokládat asi každý z nás. Zůstat ve stávajícím nájmu anebo se uvázat hypotečním úvěrem? Je lepší nájem? Je levnější či svobodnější?

6.6.2015 v 14:00 | Karma: 6,62 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik